هستی شهریزفر، معمار ارتباطات آروان‌کلاد در سومین روز نمایشگاه الکامپ ۱۴۰۳ و در الکام تاکزی که به موضوع زنان و فناوری اختصاص داشت، از فرصت‌های برابری که به‌واسطه‌ی فناوری فراهم شده است، صحبت کرد.

 

نابرابری مساله‌ای جهانی‌

شهریزفر با اشاره به این‌که نابرابری درباره‌ی دسترسی زنان به منابع فقط مرتبط با کشورهای در حال‌توسعه نیست به آماری جهانی اشاره کرد که زنان در جذب سرمایه، ۶۳درصد سهم کم‌تری نسبت به مردان دارند و برررسی‌ها نشان می‌دهد مهم‌ترین علت کم‌توجهی و بی‌اعتمادی به زنان «عوامل اجتماعی» بوده است؛ تا جایی‌که در گزارش‌های بانک جهانی بارها به  حضور ناکافی و بودجه‌ی کم زنان در این زمینه در کشورهای متفاوت از نظر سطح توسعه‌یافتگی، اشاره شده است.

 

سه‌گانه‌ی دلایل نابرابری

در ادامه هستی شهریزفر به سه‌گانه‌ی دلایل این نابرابری پرداخت: «زنان در تجارت الکترونیک اغلب با تهدید سه گانه عدم حضور در میزهای تصمیم گیری، دسترسی نابرابر به اینترنت و بودجه، و محدود کردن تعصبات جنسیتی روبه‌رو هستند. اما با گام‌های چهارم و پنجم انقلاب صنعتی و رشد دسترسی زنان و مردان به تکنولوژی، دستاوردهای ویژه‌ای برای زنان ایجاد شده است. این مساله را می‌توان در نمودار افزایشی سهم زنان در اقتصادهای جهانی به‌روشنی دید.»

 

دوگانه‌ی افزایش نرخ مشارکت زنان در آسیا و اقیانوسیه

«کاهش عوامل محدودکننده‌ی فرهنگی» و «نقش فعالانه‌ی زنان در کاهش این تاثیرگذاری» مورد دیگری بود که هستی شهریزفر به آن پرداخت. «طبق اعلام سازمان جهانی کار (ILO) میزان شکاف جنسیتی در بازار کار منطقه‌ی آسیا و اقیانوسیه نزدیک ۵۰درصد است. البته نکته‌ی جالب آن است که نرخ مشارکت زنان در در منطقه آسیا و اقیانوسیه در طی یک دوره‌ی ۲۰ساله، افزایش داشته است و این نشان می‌دهد که عوامل محدودکننده‌ی فرهنگی رو به کاهش است یا زنان در کاهش تاثیرگذاری آن مشارکت فعالانه‌ای داشته‌اند.»

 

افزایش نقش زنان در کسب‌وکارهای دیجیتال

«در سال ۲۰۲۱ مهم‌ترین نقش زنان در کشورهای در حال ‌توسعه (آسیا و آمریکای جنوبی) در زمینه‌ی خدمات عمومی  اعلام شده است. وقتی این نمودار را کنار نابرابری درباره‌ی حمایت از زنان در کسب‌وکارهای خطرپذیر بگذاریم، متوجه کار دشوار زنان می‌شویم. گزارش‌های تازه‌ی بانک جهانی نشان می‌دهد که نقش زنان در بخش صنایع مرتبط با اطلاعات، خدمات دیجیتال و سرگرمی‌های آنلاین رو به ‌رشد است. البته که این سهم بسیار ناچیز و در مواردی نزدیک به ۵درصد یا کم‌تر است اما نکته‌ی مهم تلاش‌های پیوسته‌ی زنان و طرح‌های حمایتی برخی از کشورهاست.

هم‌چنین در آمارهای بانک جهانی، ارتباط معناداری میان دسترسی آزادانه‌ی زنان به اینترنت و کارآفرینی در این بستر وجود دارد. از سویی در یک بررسی از اقتصاد دیجیتال کشورهای در حال ‌توسعه مشخص می‌شود که زنان به اندازه‌ی مردان مسوولیت‌پذیر، قدرت ریسک تجاری و خلاقیت دارند و مساله تنها محدودیت‌های اجتماعی دسترسی زنان به منابع مالی و تکنولوژیک است.»

 

کاریز آروان‌کلاد؛ سهم بیش از ۵۰درصدی دختران

هستی شهریزفر در بخش پایانی این سخنرانی به تجربه‌ی آروان در طرح مسوولیت اجتماعی کاریز پرداخت که به‌کمک منتورهایی از آروان‌کلاد و اکوسیستم فناوری کشور به‌دنبال توانمندسازی نوجوانان و جوانانی از گوشه و کنار ایران است که به‌واسطه‌ی محدودیت‌های جغرافیایی یا مالی دسترسی کم‌تری به محتوای تخصصی دارند. در کاریز آروان‌کلاد، دانش‌پذیران در حوزه‌ی آی‌تی و دیجیتال آموزش می‌بینند و درنهایت به بازار کار وصل می‌شوند. در حال حاضر دانش‌پذیرانی از ۱۶ شهر ایران در این طرح توانمندسازی آموزشی حضور دارند.

شهریزفر اشاره کرد ‌که بستر فناوری موانع آموزشی و اشتغال این دانش‌پذیران را فارغ از محدودیت‌های جغرافیایی فراهم کرده است. «به‌علاوه در مناطقی که موانع فرهنگی بیش‌تری برای حضور دختران بوده است، در تعامل با رابطان محلی و NGOهای فعال در این مناطق تلاش شده است این موانع برداشته شود و این طرح توانمندسازی با مشارکت همیشگی بیش از ۵۰درصدی دختران  ادامه پیدا کند؛ بستری که به‌کمک فناوری شدنی شد تا سهم حضور دختران را در آموزش و اشتغال، هم‌چنین نقش اجتماعی فعال‌تر فراهم کند.»

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *