ناآرامی اینترنت ایران از روز شنبه ۹ دیماه ۱۳۹۶ همزمان با برخی ناآرامیها در تهران و سایر شهرهای ایران آغاز شد. در اولین اتفاق اینترنت سرویسدهندگان موبایل از جمله همراه اول، ایرانسل و رایتل به طور کامل و برای چندین ساعت دچار قطعی شد. قطعی اینترنت از حوالی ساعت ۲۲ شنبه شب و با اینترنت همراه اول شروع شد و سپس با قطع شدن اینترنت ایرانسل و رایتل تشدید شد.
روز یکشنبه ابر آروان گزارشی را منتشر کرد که نشان میداد ترافیک وبسایتهای پربازدید ایرانی به شکل چشمگیری در آن بازه زمانی افت کرده است.
متاسفانه اختلالات اینترنت نه تنها پس از روز شنبه به اتمام نرسید بلکه گستردهتر شد. با فیلتر شدن تلگرام و اینستاگرام تعداد زیادی از کاربران اینترنتی به استفاده از VPN و یا سایر راهکارهای عبور از فیلترینگ ایران روی آوردند.
کاربران حرفهایتر اینترنت از جمله مقامات ارشد کشور روزانه از روشهای مختلفی برای عبور از فیلترینگ ایران و البته تحریمهای خارجی استفاده میکنند. اگر از توییتر، یوتیوب و بلاگهای معتبری که فیلتر هستند بگذریم باید برسیم به خدمات حرفهای گوگل و vmware و docker که به دلیل تحریمها از سرویسدهی به کاربران ایرانی خودداری میکنند.
اما این بار یک تفاوت مهم رخ داد. کاربران عمومی اینترنت شروع به نصب انواع نرمافزارهای فیلترشکن برروی کامپیوتر و گوشیهای خود کردند.
گزارشات ترافیکی ابر آروان نشان میدهد ترافیک خارج از کشور وبسایتهای پر بازدید ایرانی که هیچکدام فیلتر نیستند به شکل چشمگیری و با افزایش ۷ برابری مواجه شده است. در واقع و ازآنجایی که با اتصال فیلترشکن معمولا تمامی ترافیک دستگاه از آن میگذرد، ترافیک یک کاربر ایرانی برای بازدید از یک وبسایتایرانی که در داخل ایران میزبانی میشود باید دور دنیا را بچرخد! اتفاقی که باعث افزایش هزینه برای کاربران خانگی، افزایش پرهزینه ترافیک بینالملل و کاهش کیفیت اینترنت داخلی شده است.
اما متاسفانه برای مقابله با این مشکل نه تنها محدودیتها مرتفع نگردید بلکه اختلال در اینترنت بینالملل کشور گسترش یافت و حتی دسترسی کاربران ایرانی به بسیاری از دیتاسنترهای خارجی از جمله DigitalOcean قطع شد. این شرایط عجیب باعث شد بسیاری از کسبوکارهای دانشبنیان و فناورانه ایرانی که با انگیزه کیفیت بالاتر از دیتاسنترهای خارجی استفاده میکردند از دسترس خارج شوند.
در ادامه نمودار ابر آروان از خطاهای عدم دسترسی یکی از وبسایتهای ایرانی میزبانی شده در DigitalOcean قرار گرفته است.
صحبت از فیلتر شدن یک شبکه اجتماعی خارجی نیست، صحبت از اختلال گسترده در کسبوکارهای ایرانی است که برای به دستآوردن هر کاربر و هر یک واحد ترافیک تلاشهای فراوانی کردهاند. تلاشهایی که با تصمیمهای نسنجیده و لحظهای از بین خواهد رفت.
فرض کنیم چند روز آینده وضعیت اختلالات اینترنت داخلی بر طرف شود، اما چند روز یا چند سال زمان لازم است تا اعتماد به فضای کسب و کار آنلاین برگردد؟
3 پاسخ در “گزارش ابر آروان از ناآرامی اینترنت ایران”
صحبت از فیلتر شدن یک شبکه اجتماعی خارجی نیست، صحبت از اختلال گسترده در کسبوکارهای ایرانی است که برای به دستآوردن هر کاربر و هر یک واحد ترافیک تلاشهای فراوانی کردهاند. تلاشهایی که با تصمیمهای نسنجیده و لحظهای از بین خواهد رفت.
سلام،
ابتدا بابت آمار گرانبهایی که به رایگان منتشر کردید تشکر میکنم؛
تمام فرمایشات شما از نظر فنی کاملا صحیح هستند. به نظر بنده لازم بود به موضوع نشت و سرقت اطلاعاتی که به دلیل استفاده ناآگاهانه از فیلترشکن ها مخصوصا به واسطه استفاده مسئولان و مدیران بلند پایه کشور اتفاق می افتد هم اشاره می کردید!
ولی باید این موضوع را نیز در نظر داشت که امنیت ملی بسیار مهمتر از موفقیت کسب و کارهای نو و دانش بنیان است! چرا که نبود امنیت نه تنها اساس وجود این نوع کسب و کارها بلکه عملا تمام فعالیت های تجاری، اقتصادی و… کشور را به کلی از بین خواهد برد!
اینترنت یکی از اصلی ترین و اساسی ترین و جزو لاینفک دنیای امروز هستش برای گسترش کسب و کارها و پیشرفت کشور نباید هیچ گونه محدودیتی بر روی اینترنت اعمال بشه